وردپرس چیست؟
آیا تا به حال پیش آمده که تصمیم بگیرید برای خود یا کسب و کارتان وب سایتی راهاندازی کنید اما به خاطر عدم آشنایی با برنامه نویسی و پیچیدگیهای طراحی وب، قید آن را زده باشید؟ اگر پاسختان مثبت است، باید خدمت شما عرض کنم که برای داشتن یک وبسایت اینترنتی، نیازی به هیچ دانش برنامهنویسی ندارید! تنها کافی است که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس (wordpress CMS) استفاده کنید. در این مقاله قصد دارم به یک سوال پرتکرار کاربران جواب بدهم: وردپرس چیست؟ با وردپرسی همراه باشید.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
برای پاسخ دادن به سوال وردپرس چیست ، ابتدا لازم است به تعریف سیستم مدیریت محتوا یا CMS بپردازیم. سیستمهای مدیریت محتوا (Content Management Systems)، به گروهی از نرمافزار ها گفته میشود که به کاربران اجازهی تولید و انتشار محتوا، مدیریت و ساماندهی آنها را میدهند؛ بدون آن که نیاز باشد خود را درگیر پیچیدگیهای برنامهنویسی کنند.
سیستمهای مدیریت محتوای وب، به طور خاص برای ایجاد صفحات وب ساخته شدهاند و با استفاده از آنها میتوانید بدون حتی یک خط کدنویسی، صفحات دلخواهتان را در فضای اینترنت ایجاد کنید. معروفترین و محبوبترین سیستم مدیریت محتوای وب، وردپرس است که در این مقاله قصد داریم به معرّفی آن بپردازیم. از دیگر سیستمهای مدیریت محتوای وب، میتوان به جوملا، دروپال، پرستاشاپ و… اشاره کرد که البته هیچ کدام محبوبیت وردپرس را در میان کاربران ندارند.
وردپرس چیست؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و متن باز برای ایجاد صفحات وب است که بر مبنای PHP نوشته شده و توسط پایگاه داده MYSQL پشتیبانی میشود. متن باز بودن وردپرس به شما این امکان را میدهد که به کدهای آن دسترسی کامل داشته باشید و در صورت بهرهمندی از دانش برنامهنویسی، بتوانید هرگونه تغییری را در آن به وجود آورید؛ اما برای نصب و استفاده از وردپرس، هیچ لزومی به یادگیری برنامهنویسی ندارید.
در واقع همین ویژگی، در کنار قابلیتهای فراوانی که وردپرس در اختیارتان میگذارد، آن را به محبوبترین CMS در میان کاربران وب تبدیل کردهاست. در حال حاضر حدود 76 میلیون وب سایت با استفاده از این CMS محبوب ساخته شدهاست.
تاریخچه وردپرس
اولین بار در سال 2003، مت مولنوگ در وبلاگش که بر مبنای سیستم مدیریت محتوای b2/cafelog ساخته شده بود، اعلام کرد که تصمیم دارد یک سیستم جدید و به روز برای وبلاگنویسی طراحی کند که بتواند پاسخگوی نیازهای روز وبلاگ نویسان باشد.
در سال 2004 اولین نسخه از وردپرس منتشر شد. در سال 2005، توسعهی وردپرس از حالت شخصی بیرون آمد و این امکان فراهم شد که همهی برنامه نویسان وب بتوانند در توسعهی آن نقشی ایفا کنند. نتیجهی این تغییرات، CMS قدرتمند و محبوبی است که امروزه انتخاب اول اکثر افراد برای ایجاد هرگونه وب سایت و نه فقط وبلاگ است.
ویژگیهای مهم وردپرس چیست؟
اگرچه به برخی از ویژگیهای وردپرس در بالا اشاره شد، در زیر تعدادی از مهمترین ویژگیهای این CMS محبوب را با هم بررسی میکنیم:
- رایگان بودن: وردپرس یک پروژهی عام المنفعه است و برای استفاده از آن نیاز به صرف حتی یک ریال هم ندارید.
- سادگی: تنها با چند کلیک میتوانید سایت دلخواهتان را ایجاد و محتوای مورد نظرتان را منتشر کنید. وردپرس ساخته شده تا کار شما را ساده کند. جملهی معروفی وجود دارد که میگوید “اگر کار کردن با مایکروسافت ورد را بلد هستید، کار کردن با وردپرس برای شما کاری ندارد.”
- انعطافپذیری: هر نوع وب سایتی را میتوان با وردپرس ایجاد کرد. فرقی نمیکند که شما یک عکاس باشید و بخواهید عکسهایتان را در فضای وب منتشر کنید یا این که رئیس یک دولت باشید! در هر صورت وردپرس میتواند به شما کمک کند.
- امکان استفاده از قالبهای مختلف: در مخزن وردپرس هزاران پوستهی آماده و رایگان برای استفادهی شما وجود دارد که میتوانید با یک کلیک هر یک از آنها را فعال کنید و ظاهر وب سایت خود را مطابق میلتان درآورید؛ اما اگر هیچ یک از این قالبها شما را راضی نمیکند، میتوانید به راحتی قالبی که خودتان طراحی کردهاید را آپلود کنید و یا از وب سایتهایی مانند وردپرسی استفاده کنید که در آن میتوانید انواع قالب وردپرس از قالب وردپرس فروشگاهی حرفه ای گرفته تا قالب شخصی و قالب نمونه کار را دانلود کنید.
- قابلیت ارتقا با استفاده از افزونهها: یکی از مهمترین ویژگیهای وردپرس، پشتیبانی آن از افزونهها ست. در حالت عادی و بدون استفاده از افزونهها، تنها میتوانید یک بلاگ یا سایت ساده را با وردپرس راهاندازی کنید اما با استفاده از افزونهها میتوانید هر بلایی که بخواهید بر سر وب سایتتان در آورید! در مخزن وردپرس حدود 50 هزار افزونهی رایگان وجود دارد که میتوانید از آنها برای پاسخگویی به نیازهایتان استفاده کنید.
جملهی معروفی در میان وردپرسی ها وجود دارد که میگوید “برای این هم افزونهای هست” اما اگر نتوانستید افزونهی مورد نظر خود را در مخزن وردپرس بیابید، میتوانید با صرف هزینهای اندک، افزونه وردپرس مورد نظرتان را از سایتها و شرکتهایی چون وردپرسیخریداری کنید که در آن ها آرشیوی از بهترین افزونه های وردپرس کاربردی را دانلود کنید.
- ابزارهای مختلف انتشار مطلب: با وردپرس میتوانید پستهایتان را به راحتی منتشر و ویرایش کنید. همچنین میتوانید آنها را زمانبندی کنید تا در زمان دلخواهتان منتشر شوند. اگر میخواهید بعضی از مطالب وب سایتتان شخصی باشند، به راحتی میتوانید از آنها با رمز عبور محافظت کنید. برای ایجاد اولین نوشته پیشنهاد می شود نحوه کار کردن با ویرایشگر کلاسیک را مطالعه کنید و در زمان کوتاهی اولین نوشته تان را منتشر کنید.
- تطابق با آخرین استانداردهای وب: تک تک خطوط کدهای وردپرس مطابق با آخرین استانداردهای W3C نوشته شدهاند و این بدین معنا است که وب سایت وردپرسی شما به صورت کامل با مرورگرهای وب سازگاری دارد و خواهد داشت.
- سئوی بهبود یافته: SEO چیست، سئو مخفف Search Engine Optimization میباشد، به مجموعه اقداماتی گفته میشود که باید صورت گیرد تا سایت شما در لیست نتایج موتورهای جستجو و به طور خاص گوگل، رتبهی بالاتری داشته باشد. سئو امروزه یک علم به شمار میرود و شغلهایی مانند متخصص سئو، یکی از شغلهای پردرآمد حوزه وب است. بخش مهمی از اقداماتی که باید در جهت سئو کردن وب سایت صورت بگیرد، مربوط به کدنویسی و اصطلاحاً در حوزهی تکنیکال است.
اگر با خواندن این اصطلاحات جدید کمی گیج شدهاید، باید به شما بگویم که جای هیچ نگرانی نیست. وردپرس به صورت خودکار خیلی از این کارها را برای شما انجام میدهد. همچنین با بهترین افزونه های سئو وردپرس کاراتان آسان می شود. افزونههای زیادی وجود دارند که با آنها میتوانید به بهترین نحو وب سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه کنید.
قالب وردپرس چیست؟
قالب وردپرس ظاهر سایت شما و آن چیزی است که کاربر می بیند. قالب وردپرس شامل عکس، ویدئو، فایل های صوتی، اسلایدر و… است. در قالب وردپرس می توانید بی نهایت صفحه داشته باشید یا به صورت تک صفحه ای همه مطالبتان را در یک صفحه قرار دهید. برای ایجاد یا ویرایش صفحات می توانید از بهترین افزونه های وردپرس صفحه ساز مانند ویژوال کامپوزر و افزونه المنتور استفاده کنید و به دلخواه قسمت های مورد نظرتان را ویرایش کنید.
قالب های وردپرس در وردپرسی به همراه بسته نصب آسان منتشر می شوند. و می توانید قالب وردپرس را با بسته نصب آسان وردپرس را روی cpanel نصب کنید. بسته نصب آسان شامل هسته وردپرس، پوسته و افزونه های مورد نیاز قالب است و دقیقا تمامی صفحات، مطالب، پورتفولیوها و تصاویر قالب را بر روی هاست شما شبیه سازی می کند.
افزونه وردپرس چیست؟
پلاگین یا افزونه یک نرم افزار کوچک است که به زبان php نوشته می شود. با اضافه شدن در وب سایت های وردپرسی قابلیت جدیدی به وب سایتتان اضافه می کنند و با وردپرس یکپارچه می شوند. انواع مختلفی از افزونه های وردپرس با کاربردهای مختلف برای افزودن امکانات جدید به سایتتان وجود دارد. اجازه دهید با چند مثال این موضوع را بیان کنم افزونه فروشگاهی برای ایجاد امکانات مختلف در وب سایت فروشگاه وجود دارد مانند امکان مقایسه محصولات، افزونه تخفیف، درگاه پراخت و… یا برای سئوی مطالب سایت از افزونه Yoast Seo استفاده می شود. با افزونه فرم ساز مانند افزونه گرویتی فرم برای ایجاد فرم های مختلف می توانید استفاده کنید.